Bilgisayarlı sayısal kontrol sistemleri olarak bilinen CNC otomasyon sistemleri üretimde en önemli unsurdur. Sanayi ve endüstride modern üretime yaklaşmak ve daha fazla üretim yapmak için geliştirilmişlerdir. Zaman içinde neredeyse her türlü malzemenin şekillendirilmesine büyük katkı sağlayan cnc otomasyon, çeşitli parçaların üretilmesini sağlar.Aynı zamanda insan müdahalesi ve manuel müdahaleyi en aza indirdiğinden ötürü de parça üretiminde ileri düzey hassasiyet sağlar. İleri cnc otomasyon sistemleri bunun en güzel örneklerini oluşturur. Bu oldukç ileri teknoloji sistemler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız,içeriğimize göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.
CNC Otomasyon Sistemleri Nedir?
İşletmesini genişletmek ve iş hacmini artırmak isteyen üreticiler cnc otomasyon sistemleri sayesinde başarılı olur. Bu bağlamda cnc otomasyon sistemleri nedir diye baktığınızda çok farklı işlevlerde ve amaçlarda üretilen makineler görebilirsiniz. Özgülendiği alanda yüksek performans ve maksimum verim göstermesi üretim kapasitesini artırmaya yarar.
bilgisayarlı sayısal kontrol sistemlerinin kısaltması olarak da bilinen cnc otomasyon sistemleri; Makine, ağır sanayi ve endüstride birçok yönden avantaj sağlar. Özellikle manuel müdahaleyi en aza indirirken hata payını da azaltır. Ayrıca insan kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçer. CNC otomasyon sistemleri; lazer kesim, freze, taşlama, delme, plazma kesme gibi onlarca farklı işi rahatlıkla yapar. Bu işlemlerin daha iyi yapılabilmesi için ileri cnc otomasyon sistemleri kullanılarak üretimde kalite amaçlanır.
CNC Otomasyon Sistemlerinin Bileşenleri
Bilgisayar ve yazılım destekli çalışan cnc makineleri belirli bileşenlerden oluşur. Bunlar, cnc, torna işlemlerinin modern teknoloji eksenli yapılmasını sağlar. Bu bağlamda cnc otomasyon sistemleri üretim kapasitenize daha iyi şekilde entegre olacaktır.
Çalışma prensibi ve işleyişi hakkında geniş bilgi edinmek için cnc otomasyon sistemlerinin temel bileşenleri önemlidir. Cnc otomasyon sistem bileşenleri makinenin doğru kullanımını da destekleyecektir. Böylece süreçler optimize edilebilecektir.
CNC otomasyon sistemlerinin bileşenleri;
- Kontrol sistemleri; bilgisayar desteği ile hareket eden cnc kontrol sistemleri programlanabilir özelliktedir. Çalışma esnasında hatayı azaltmak ve denetlemek için geliştirilmiştir. Programlanabilmesi ve denetlenebilmesi PLC ve mikrodenetleyici cihazların sistem içinde varlığını zorunlu kılar.
- Sensörler ve aktüatörler; Madde ve çevre koşullarını algılayan bu sistem makinenin doğru hareket etmesine yardımcı olur. Sensörler makinenin işleyişini ve durumunu izleyerek sisteme veri akışı gönderir. Bu akış içinde aktüatörler ise kontrol sisteminin gönderdiği komutlara göre makineyi yönlendirip doğru hareketler yapmasını sağlar.
- Yazılım; Bilgisayarlı sayısal kontrol sistemlerinin en önemli unsurudur. Bir bakıma makinenin beynidir de denilebilir. Yazılım ve kodlar sayesinde makine hareketleri belirlenir, komut gönderilir. Yazılımda yer alan kod ve komutlar sayesinde makine işlevini tam olarak yerine getirebilecektir.
Yukarıda geçen bu 3 madde bir bütün olarak sorunsuz çalıştığında, cnc otomasyon sistemlerinden kaliteli ve verimli iş çıkarmasını sağlar. Bu nedenle bileşenlerden birinin eksikliği veya arızası makinedeki kaliteyi azaltır.
CNC Otomasyon Sistemi Çeşitleri
Alana özgü ve işleme uygun tasarlanabilen çok sayıda cnc otomasyon sistemleri mevcuttur. Cnc otomasyon sistemi çeşitleri hakkında bilgi edinmek iş koluna ve üretim alanına özgü makineyi bulmanızı kolaylaştırır. O nedenle cnc otomasyon sistemi çeşitleri yakından incelenip işlevleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
Bu bağlamda cnc otomasyon sistemi çeşitleri; delme, plazma kesme, freze, torna, taşlama, 3D yazıcı, lazer kesim ve şekillendirme amaçları ile üretilmiştir. Yapacağı işe özgülenen kodlar sayesinde işlevini en iyi biçimde yerine getirir. İleri cnc otomasyon sistemleri sayesinde tüm bu işlemler kısa sürede, verimli, kaliteli olarak gerçekleşir.
CNC otomasyon sistemi çeşitleri;
- Lazer Kesim CNC Makinesi
- Elektrik Deşarj CNC Makinesi
- CNC Makinesi Taşlama
- Plazma Kesme CNC Makinesi
- Freze CNC Makinesi
- CNC Torna Makinesi
- CNC Router
- 3D Yazıcı
- 5 Eksenli CNC Makinesi
- Delme CNC Makinesi
Bunlar 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde üretim yapılabilmesini sağlayan makineler olup, enerji tasarrufu konusunda kusursuz bir performans sağlamaktadır.
CNC Otomasyon Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar
Endüstrinin ve sanayinin gelişmesine büyük ölçüde katkı sunan CNC otomasyon geniş kullanım alanına sahiptir. CNC otomasyon sistemlerinin kullanıldığı alanlar sürekli artıp modern sanayi yakalanır. Ufak bir parçadan dev makinelerin üretimine kadar her alanda etkili ve verimli şekilde kullanılır.
CNC otomasyon sistemlerinin kullanıldığı alanlar;
- Mobilya sektörü
- Tarım ve hayvancılık
- Otomotiv sektörü
- Denizcilik ve havacılık
- Sanayi kolları
- Dekorasyon sektörü
- Sanat alanı
- Mühendislik faaliyetlerini ilgilendiren alanlar
- Yol, ulaşım sanayi
- Metal işleme
- Medikal
- Yedek Parça
- Tıp
- Küçük atölyeler
Delme, kesme ve şekillendirmenin ön planda olduğu her alan CNC otomasyon sistemlerinin kullanıldığı alanlardır.
CNC Otomasyon Sistemlerinin Çalışma Prensibi
CNC otomasyon sistemleri her makine ve sisteme özgü komutlarla hareket eder. Bilgisayar destekli olduğundan ötürü program ve yazılıma ihtiyaç duyar. Gerekli kodlar ve yazılımlar sisteme girildikten sonra her işi rahatlıkla yapabilir. CNC otomasyon sistemlerinin çalışma prensibini merak ediyorsanız dıştan müdahaleye açık değildir. CNC makinesi, insan gücü olmadan komutları eklentileri yardımı ile yerine getirir.
CNC otomasyon sistemlerinin çalışma prensibinde insan gücü yoktur. Makinedeki tablaya yerleştirilen malzeme veya tabaka bilgisayarda belirlenen şekle göre işlenir. İstenilen tasarım ve desenler makinenin kesme, delme, taşlama hareketleri ile ortaya çıkar. CNC otomasyon sistemlerinde geniş düzlem olması her çeşit plakanın rahatlıkla işlenmesini sağlar.
CNC Otomasyon Sistemlerinin Avantajları
İnsan gücü ve makine gücü arasındaki farkın bariz şekilde görüldüğü sistemlerden biri de CNC otomasyon sistemleridir. CNC otomasyon sistemlerinin avantajları bilindiği sürece daha iyi üretim hacmine ulaşılabilecektir. CNC otomasyon sistemleri konusunda bilgisi olmayan iş sahipleri, avantajları öğrendikçe sistemlerine CNC makinelerini ekleyeceklerdir. CNC otomasyon sistemlerinin avantajları saymakla bitmeyeceği gibi en çok bilinen kazanımları şunlardır;
CNC otomasyon sistemlerinin avantajları;
- Kesintisiz ve seri üretim gerçekleştirme kapasiteleri yüksektir.
- 7 gün 24 saat aralıksız olarak çalışma avantajları vardır.
- CNC otomasyon sistemleri ile birden fazla iş aynı anda yapılabilir.
- Manuel müdahale olmadığından ortaya çıkan işte kalitesizlik, iş güvenliği zafiyeti ve hata payı çok azdır.
- Talaşlı imalat, muayene ve kontrol, montaj, kaynak, malzeme taşıma, delme, taşlama gibi çok farklı işler yapılabilir.
- İşlenebilecek yüzey sayısı çok fazladır. Ahşap, metal, çelik, seramik, plastik, alüminyum, mermer ve taş gibi yüzeylerde ince detay çalışılabilir.
- Kesme, delik büyütme, torna, şekillendirme işlemleri kaliteli biçimde yapılır.
- İş verimliliği yüksektir.
- Sensörler sayesinde üretim aşamasında desende, tasarımda hata payı minimumdur.
- Hassas ve detaylı işlerde insan gücünden çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkarır.
- Üretim kapasitesini maksimum seviyeye taşır.
- Operatör müdahalesi çok az olduğundan iş güvenliği rahatlıkla sağlanabilir.
CNC Otomasyon Sistemlerinde Cnc Routerların Önemi
İnce işçilik ve detaylı çalışmalarda öne çıkan ileri cnc otomasyon sistemlerinden biri CNC Routerlar’dır. CNC Router bir tür bilgisayar kontrolünde kesim makinesidir. Metal, plastik, ahşap ve sert malzemeleri şekillendirmek için kullanılır. CNC router ile malzemeleri kesip, oyup, şekillendirebilirsiniz. İnce işçilik ve malzemede hassasiyet gerektiren desen ile tasarımları çalışabilirsiniz.
CNC otomasyon sistemlerinde CNC Routerların önemi nedir derseniz mühendislik ve prototip üretmede mükemmeldir. Mobilya, mühendislik, reklam, dekorasyon, düzenleme, modelleme alanlarında çok iyi iş çıkarır. Ortaya çıkaracağı ürünü hızlı ve hatasız şekilde üretmesi tercih edilmesini sağlar. El aleti ile yapılamayacak işleri bile CNC Routerlar yardımı ile yapabilirsiniz.
El işçiliğinin önemli olduğu alanlar, ağır sanayi, büyük sanayi ve endüstri tesislerinde de işe yarar. Detaylı ve karmaşık şekilde tasarlananları bile kısa zamanda üretir. Üretim süreçlerinde başarıyı, kaliteyi daha fazla yakalayacağınız sistemlerdir.
CNC Routerlar Nerelerde Kullanılır?
Büyük kesimlerden ince detaylı işlere kadar CNC routerların kullanıldığı çok fazla alan vardır. CNC routerlar nerelerde kullanılır diye merak edebilirsiniz. İş sahibinin faaliyet alanı ve üretim şekline göre değişmekle birlikte belli başlı alanlarda revaçtadır.
CNC routerlar nerelerde kullanılır?
- Sanat çalışmaları ve dekoratif işlerde
- 3D boyutlama ve prototip üretmede
- Mühendislik alanında
- Reklamcılık, logo, pano ve tabelalarda
- İnşaat ve mimarlık gibi alanlarda
- Yeni tasarım geliştirmek için üniversite ve araştırma çalışmalarında
- Otomotiv sektöründe ve havacılık faaliyetlerinde
- Mobilya, pencere, kapı üretiminde
- Marangozluk işlerinde
- El sanatları, zanaatlarla ilgili alanlarda
- Kompozit işleme işlemlerinde
- Kalıp, cam, alüminyum işlemede
- PCB kazımada
CNC Routerların CNC Otomasyon Sistemlerine Montajı
CNC Routerların CNC otomasyon sistemlerine montajı yapılmalı ve program ile entegrasyonu sağlanmalıdır. CNC routerların montajı CNC otomasyon sistemlerine rahatlıkla yapılabilecek olup aşamaları bilmeniz önemlidir. Bu noktada cnc routerların cnc otomasyon sistemlerine montajı şu şekilde yapılmaktadır;
- İlk olarak yazılım konusundaki eksiklikler halledilmelidir. CAD yazılımı kullanarak G- kodu dosyası oluşturmalısınız. G- kodu dosyası hangi hareketleri yapması gerektiği hakkında makineye bilgi verir.
- G- kodu dosyası oluşturduktan sonra ise CNC routerı kontrol sistemine yüklemek gerekecektir.
- Yazılım ve bilgisayar ile ilgili adımlardan sonra CNC routerın çalışması için kontrol sistemindeki Start tuşuna basılmalıdır. Başlama düğmesine bastıktan sonra G-kodu dosyasında yer alan hareketler makine tarafından işlenir.
Kullanım için yazılım aşamaları tamamlandıktan sonra CNC routerların montajı da yapılmış olur. Bununla birlikte bıçağın düzgün hareket edip etmediğini, dönüş hızı ve daha birçok detayı takip edin. Bu sayede CNC routerların CNC otomasyon sistemlerine montajı sonrası verim alabilirsiniz.
CNC Routerların CNC Otomasyon Sistemlerine Entegrasyonu Nasıl Sağlanır?
CNC routerların CNC otomasyon sistemlerine entegrasyonunun tam olarak sağlanabilmesi için program gereklidir. CNC routerların tam anlamı ile çalışabilmesi için Mach3 programı kullanılır. Böylece CNC Routerlar bilgisayar üzerinden kolaylıkla takip edilebilir. CNC operatörü görevi gören Mach3 programı makinenin farklı modlarda çalışmasına yardımcı olur. Reset modu ve Tab modu ile CNC routerlar işlevsel biçimde kullanılabilecektir. Tab modu sayesinde CNC router çalışırken bile işlem yapıp verdiğiniz komutları değiştirebilirsiniz.
CNC otomasyon sistemlerine CNC Routerları entegre etmek bir program kadar kolaydır. İş verimi artacağı gibi CNC Routerların performansını da artıracaktır.
CNC Otomasyon Sistemleri ve Endüstri 4.0
Teknoloji, elektronik ve otomasyon sistemlerinin öne çıktığı Endüstri 4.0 kriterleri CNC otomasyon sistemlerine uygundur. Bilgisayar destekli, kontrol edilebilir ve denetlenebilir sistemlerin yer aldığı bu endüstri tipi için CNC otomasyon sistemleri çok önemlidir. Hızlı, pratik ve kaliteli iş çıkarma şartlarını başarı ile gerçekleştirir. Sensörler yardımı ile bilgiler toplanarak makineye gönderilir. Bu da CNC otomasyon sistemlerinin ölçülebilir, veri toplayabilir hale dönüşmesini sağlar.
CNC otomasyon sistemleri ve Endüstri 4.0 insan gücünü aşan işlemleri yapma konusunda da başarılıdır. Bu nedenle insan gücünün yetersiz kaldığı yerlerde, CNC otomasyon sistemleri işini fazlasıyla yapar.
CNC Otomasyon Sistemleri Fiyatları
Gösterdiği performans ve insan gücüne ihtiyacı azaltmasıyla son yıllarda CNC otomasyon sistemleri daha fazla kullanılır. CNC otomasyon sistem çeşitlerinin fazla olması bunların yapacağı işleri de farklılaştırmıştır. Delme, kesme, şekillendirme vb. işlemlerin ağırlığına ve büyüklüğüne göre CNC otomasyon sistemleri fiyatları da değişecektir.
CNC otomasyon sistemleri fiyatları makine türü ve işlevine göre çeşitlendiğinden fiyat teklifi almak daha doğrudur. Sürekli olarak geliştirilen ve yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı CNC otomasyon sistemleri fiyatları farklılık gösterecektir. CNC router fiyatı ve CNC otomasyon sistem fiyatı kalite, hız, işlevsellik ve iş görme şekline göre değişir. CNC otomasyon sistemleri fiyatları ve makineler hakkında detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz. Böylece ileri cnc otomasyon sistemleri fiyatları hakkında doğru bilgi edinebilirsiniz.